RTL4

Veranderingen woningbezitters

Inmiddels is 2020 aangebroken en er zijn een aantal grote veranderingen aangekondigd voor (toekomstige) huiseigenaren. Stimulans woningmarkt d.m.v. een bouwfonds van circa 1 miljard euro. Oplossingen om het voor starters makkelijker te maken, o.a. door zelfbewoningsplicht in de grote steden. Dit zal ook de beleggers ontmoedigen.

Voor starters

Er wordt gekeken naar mogelijkheden om het voor starters gemakkelijker te maken op de woningmarkt. Zo komt er in grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht een zelfbewoningsplicht. Op deze manier wil de overheid kopers verplichten zelf in hun woning te wonen.

Dit zal beleggers ontmoedigen en hierdoor krijgen particuliere kopers meer kans. Tevens komt er mogelijk een afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters en een verhoging van deze belasting naar 6% voor beleggers. Dit zorgt ervoor dat starters minder eigen geld hoeven in te leggen bij het kopen van een woning en beleggers juist weer meer. Hierbij moet nog wel worden gekeken of deze maatregelen uitvoerbaar, effectief en proportioneel zullen zijn.

De Wet Hillen verder afgebouwd

De Wet Hillen houdt in dat huiseigenaren met een lage hypotheek of geen hypotheek op de woning geen of minder eigenwoningforfait betalen. Het eigenwoningforfait is een bijtelling op het inkomen waarvan de hoogte van de heffing afhankelijk is van de WOZ-waarde. Deze regeling voorkomt dat woningbezitters “gestraft” worden voor het aflossen van de hypotheek. De aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld wordt in totaal in 30 jaar afgebouwd. Vorig jaar is dit begonnen en was de aftrekpost geen 100% maar 96,67% van de bijtelling van het eigenwoningforfait. In 2020 is dit percentage naar 93,33% gedaald.

Verdere beperking hypotheekrenteaftrek

Voorheen daalde het tarief voor de hypotheekrenteaftrek met 0,5% per jaar. Per 2020 wordt het hoogste tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken versneld afgebouwd met 3% naar 46%. Tegen dit percentage kan de betaalde hypotheekrente worden afgetrokken. De komende jaren daalt het percentage nog verder tot men de betaalde hypotheekrente nog maar maximaal kunt aftrekken tegen 37%.

Kosten koper niet meer mee te financieren bij NHG-hypotheek

Op dit moment kunnen kopers de kosten koper (k.k.) en aanvullende kosten bij een NHG-hypotheek nog tot 6% meefinancieren als de taxatiewaarde van het huis hoger is dan de koopsom. Per 1 januari 2020 wil NHG de mogelijkheid laten vervallen. Een hogere taxatiewaarde geeft u in dat geval dus geen extra financieringsruimte meer. De kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is met ingang van 1 januari 2020 van € 290.000 naar € 310.000 gestegen. Ook is het vanaf 1 januari 2020 niet langer mogelijk om een hypotheek over te sluiten van niet-NHG naar NHG als de waarde van de woning meer is dan de € 310.000.

WOZ-waarde stijgt opnieuw

De WOZ-waarde van woningen stijgt in 2020 gemiddeld met 8 tot 10% verwacht de Waarderingskamer. De toegekende WOZ-waarde in 2020 geeft de marktontwikkeling weer tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019. Een hogere WOZ-waarde heeft gevolgen voor het eigenwoningforfait. Deze zal ook hoger worden. Hierdoor daalt de aftrek eigen woning en daalt ook je belastingteruggave.

Wilt u meer weten over de veranderingen? Wij helpen u graag verder.

Neem contact met ons op