RTL4

Waarde van het energielabel

Vanaf 2015 is het verplicht om een definitief energielabel te hebben tijdens de overdracht van een woning. Als verkoper dient u altijd uiterlijk bij levering van de woning of het appartement een definitief energielabel te overhandigen aan de koper. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet toe op de naleving van de energielabelplicht. Gebeurt dit niet dan riskeert de verkoper een boete die kan oplopen tot maximaal € 405,00.

Wanneer u uw woning gaat verkopen, bent u verplicht een energielabel aan te vragen. Dit energielabel moet “u als verkoper” overhandigen aan de toekomstige eigenaar, op het moment dat een woning van eigenaar wisselt.

Alle woningeigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel gekregen. Dit voorlopige label is slechts een schatting en dus niet rechtsgeldig. Voor de overdracht van de door u verkochte woning dient u dan ook een definitief energielabel aan te vragen en te overhandigen.

Wat moet u hiervoor doen?

  1. inloggen met je DigiD op energielabelvoorwoningen.nl.
  2. controleren woninggegevens en eventueel aanpassen.
  3. voeg digitaal bewijs toe bij energiebesparende maatregelen (bouwtechnisch rapport, woningbrochure, factuur, foto’s).
  4. selecteer een erkend deskundige.
  5. verstuur de gegevens.

Vervolgens controleert een erkend deskundige op afstand de ingevoerde gegevens. Zijn er twijfels, dan wordt er aanvullende informatie opgevraagd. De erkend deskundige kent een definitief energielabel toe en voert dat in het systeem in. Mensen zonder DigiD (bijv. erfgenamen van een overleden eigenaar of buitenlandse eigenaren) kunnen een papieren route volgen.

Wij regelen dit definitieve energielabel graag voor u, dat behoort immers gewoon tot onze “ontzorg-policy”.

Neem contact met ons op